Merhaba Dünya!

#include

int main()
{

printf(“Merhaba Dunya n”);
getchar();

return 0;
}

/* 1.Bölüm->

Merhaba Arkadaşlar.Her yazılım dilinin ilk kodlaması olan Merhaba Dunya ile bizlerde bir giriş yaptık.Programlamanın tarihi ve C nin tarihi ile ilgili yazı yazmak istemiyorum.Ben Kodlamaya giriş yapmak istiyorum. C derslerinde kaynak olarak Necati Ergin hocanın ders notlarından alıntılar yapacağım.

Öncelikle C yi yazmamız ve derlemeniz için bir derleyiciye ihtiyacınız olacak.Bunun için notepad bile kullanabiliriz ama bir Ide nin verdiği rahatlık vazgeçilmezdir.Yaptığınız işin düzenli olması yapacağınız işe olan şevkinizi arttıracağı için editör kullanmanız her zaman avantajınızadır.Bunun için Turbo C,Dev C++,Visual Studio veya Netbeans Ide lerden birini kullanmalarını tavsiye edebilirim.Özellikle Netbeans da yazacaklar için şunu belirtmek isterim ki,C yi derlemek için c/c++ compiler cygwin setup indirmeniz ve kurmanız gerecektir.

2.Bölüm->

#include ne demek? : Öncelikle C dilinin temelinde kütüphane dosyaları yatmaktadır.Bu dosyaların uzantısı ise “*.H ””dir.Bu konuyu çok iyi bilmek zorundasınız.Çünkü sonraki aşamalarda sizinde kendinize ait kütüphane dosyalarınız olacak.Kütüphane dosyalarının kullanım şekli ise :

#include kütüphanedosyası

Burada include ve kütüphaneyi açıklamak gerekirse,Bir kütüphane düşünün ve sizlerin o kütüphane kullanacağınız bir Tarih kitabına ihtiyacınız var.
Bunun için #include ile o tarih kitabını dahil eder ve sonrasında kitabın ismini yazarak kullanacağımız kitabı tanıtırız.

Yukarıda yazdığımız stdio.h kütüphane dosyası “Standart Input – Output” cümlesinin kısaltılmışıdır.Bunu dahil ettiğiniz bir C projenizde artık bir takım fonksiyonları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
int main() ne demek: C dilinde her kod topluluğu bir “main” fonksiyona ihtiyaç duyar.Programda main fonksiyonundan başlayarak derlemeye başlar.Ondan sonra gelen ayraç standarttır.Ayraçlardan sonra bir blok açarız.Bu blok içerisine fonksiyonumuzun kodunu yazar ve kodu tamamladıktan sonra bloğunumuz kapatırız.

Sonraki aşamada “printf” fonksiyonu ile karşılaşırız.printf yazdığımız metini,ekrana bastırmaya yarayan,standart bir fonksiyonudur.Ayrıca printf ile bir ifadenin değeride yazılabilir.Çift tırnak işaretleri içerisine yazdığınız herşey printf sayesinde ekrana basılır.Komutlarımızın sonunda “; ” işareti koyarak komutumuzu bitiririz.Burada “;” noktalı vürgül coderların koymayı en çok unuttuğu ayıraçtır.

printf den sonra gelen () ayıraçların içerisinde çift tırnakların (“”) arasında yazdığımız cümleler ekrana yazdırılır. Burada” n ” ise bir satır aşağıya kaydırmamızı sağlıyor.getchar ise ileride detaylı anltacağım.Ama buradaki görevini kısaca anlatayım:Burada kodu derlediğim zaman derleyici tarafından çıkacak ekran görüntüsünün hemen gitmemesi için klavyeden bir karakter girilmesini ve o giriş yapıldıktan sonra kapanmasını sağladım.

Son olarak en altta “return 0;” komutu,bunu eklemezseniz, program yine çalışır; ancak uyarı verir. Çünkü main fonksiyonu, geriye bir tam sayının dönmesini beklemektedir.Yazmış olduğumuz return ifadesiyle bu uyarılardan kurtulabilirsiniz. Detayına girmek için henüz erken, return konusuna ileride değineceğiz.

Böylece bugunkü yazımızı bitirmiş bulunmaktayız. Sonraki derslerde genel kavramlar ve terimler üzerinde duracağız.

*/

Leave a Reply

Site Footer